Hem > Artiklar > Ensam vårdnad

Ensam vårdnad

I Sverige är gemensam vårdnad grundläget såvida det inte rör ett barn som föds till en ogift mor. I sådant fall blir det automatiskt ensam vårdnad för mamman till barnet. Nu kan det förstås vara så att du vill ändra på statusen och ansöka om ensam vårdnad. 

Det kan finnas många skäl till detta och vi finns här med jurister som kan familjerätt. Om ni är oense om att du ska få enskild vårdnad så blir det en vårdnadstvist och då är det mycket viktigt att du får rätt stöd.

Du vet vad som är bäst för ditt barn och vi finns här för att hjälpa dig att vinna vårdnadstvisten. Du kan lita på att vi kan det här. Tillsammans tar vi oss igenom processen som krävs för att du ska få ensam vårdnad för ditt barn.

Med vår hjälp kan du bevisa att det är i barnets intresse att du har enskild vårdnad. Vi hjälper dig med en tydlig rättsprocess där du kan känna dig lugn och trygg. Det är välkänt att det kan vara uppslitande att begära ensam vårdnad så låt oss ta en titt på vad detta begrepp innebär och hur du kan få den enskilda vårdnaden för ditt barn.

Vad innebär ensam vårdnad?

Ensam eller enskild vårdnad är precis som det låter ett ensamt vårdnadsansvar. Det är du som själv kommer att fatta beslut som rör barnets skola, boende, resor och så vidare. Du fattar besluten utan att diskutera saken med den andra föräldern.

Det här handlar ju inte bara om att du har bättre förståelse för vad ditt barn behöver. I situationer där ni omöjligt kan samarbeta så är det förstås så att barnet lider av att beslut aldrig kan fattas i tid. För att inte tala om den konflikt som ständigt pågår när gemensam vårdnad inte fungerar som den ska.

När du får ensam vårdnad om barnet så slipper du den här typen av konflikter. Därmed inte sagt att du blir ensam om kontakten med barnet. Ni kan fortfarande dela på uppgifter i den mån det är möjligt. Ensam vårdnad har inget att göra med vem som hämtar från förskola eller skola, kör till träningen eller tar hand om barnet då det är sjukt.

Det är inte alls ovanligt att ni äntligen kan få bättre ordning på allt detta då det blir klart och tydligt att det är du som ensam vårdnadshavare som fattar de stora besluten.

Ensam vårdnad och umgänge

Det är viktigt att förstå att ensam vårdnad inte innebär att den andra föräldern automatiskt inte har rätt till umgänge. Om du tycker att det finns särskilda skäl till att begränsa detta umgänge eller helt strypa det så är det viktigt att vi ser på varför.

När det finns en fara för barnet att vistas med föräldern som du har vårdnadstvist med så är det av högsta vikt att detta kommer fram i domstolen. Ta upp detta med oss för att vi ska kunna se på den dokumentation du har och vilka vittnesmål som kan komma att krävas för att påvisa vad som har hänt och varför det inte är lämpligt med umgänge.

När det inte finns någon misstanke om misshandel eller sjukdom som kan innebära fara för barnet så är det möjligt att skapa ett umgängesavtal. Det här avtalet ska godkännas av socialnämnden och kommer att beskriva på ett tydligt sätt hur umgänget kommer att se ut. Detta avtal har samma rättsverkan som en dom från tingsrätten.

Om det är så att barnet inte vill umgås med den andra föräldern så är detta givetvis något som måste respekteras. Rätten till umgänge eller att inte ha umgänge är till syvende och sist barnets.

Hur får du ensam vårdnad?

Om ni inte kan komma överens om och avtala om ensam vårdnad så blir det till en vårdnadstvist. Då bör du verkligen se till att ha oss som juridiskt ombud som stöd och för att göra rätt. 

Rent praktiskt så går det till på följande vis:

  • En förälder lämnar in en ansökan om stämning till domstolen. Här begär du ensam vårdnad.
  • Den andra föräldern får stämningen från domstolen för att svara på detta.
  • Tingsrätten kallar in till ett sammanträde. Här är vi med dig som ditt juridiska ombud så du kan känna dig alldeles lugn.
  • Om det inte bedöms som olämpligt kan man i detta skede komma fram till en samförståndslösning. Vi hjälper dig att ta ställning till detta så att du inte känner dig pressad att gå med på något du inte förstår eller känner är rätt.
  • Om man finner en lösning så kan detta skrivas ner i en dom och då är tvisten slut i detta läge.
  • Om föräldrarna inte kommer överens kan tingsrätten besluta om att de ska gå på samarbetssamtal eller träffa en medlare.
  • När detta inte ger en överenskommelse så kan domstolen begära en utredning av kommunens socialnämnd. Socialnämnden ger domstolen ett förslag till beslut efter att ha hört föräldrar, barn och andra personer som lärare och förskole pedagoger.
  • Målet avgörs slutligt i det som kallas för huvudförhandling. Här hörs föräldrar och eventuellt vittnen. Inför huvudförhandlingen så frågar domstolen igen om man inte kan tänka sig en samförståndslösning.
  • Efter huvudförhandlingen så kommer domen inom 2-3 veckors tid.

Det är barnens bästa i enlighet med Föräldrabalken och barnkonventionen som ligger till grund för domstolens beslut. Domstolen bedömer risken för att barn far illa, att de utsätts för våld, att de hålls kvar eller förs bort och barnets behov av god kontakt med båda föräldrarna i den mån det är möjligt.

Det är med andra ord väldigt viktigt att klargöra för domstolen varför du behöver ensam vårdnad för att skydda ditt barn och säkra dess fortsatta utveckling och välmående. Detta är vad vi är experter på och vi har erfarenheten som krävs för att lägga fram den information som behövs för att du ska få enskild vårdnad om ditt barn.

När kan du börja en process om enskild vårdnad?

Du måste först och främst delta i ett informationssamtal hos kommunen för att det ska gå att ta en vårdnadstvist vidare till domstol. När ni har genomfört detta samtal och det inte gav något resultat så är det dags att kontakta oss som ombud inför en vårdnadstvist. 

Det är alltid möjligt att genomföra processen på egen hand men detta kan verkligen inte rekommenderas. Med oss vid din sida så kommer du att vara väl förberedd och det är faktiskt något som kan leda till att tvisten kan lösas snabbare.

Tips för dig som vill ansöka om ensam vårdnad:

När det är svårt att komma överens om barnets tillvaro så kan du få hjälp av familjerätten på din kommun. Med samarbetssamtal kan du och den andra föräldern komma fram till vad som ska gälla för vårdnaden, umgänget och boendet.

1. Gå igenom dina skäl och skriv ned dessa.

Det är bra att ha klargjort precis varför du tycker att det är lämpligast att du får vårdnaden om barnet. När vi sätter oss ned för ett samtal är det mycket bra om du har samlat dina tankar på detta vis. Gärna i form av en punktlista som du lätt kan gå igenom.

2. Samla dokumentation.

Om du har dokumentation på beteende från den andra föräldern som visar på risker för barnet ska du se till att vi får del av den. Kom ihåg att det inte bara rör saker som har direkt med barnet att göra. Om det har förekommit och förekommer hotfullt beteende mot dig och andra i familjen så kan det också vara en grund till att tilldöma dig den enskilda vårdnaden för barn.

3. Se till att du har ett emotionellt stöd.

Vi kommer att finnas här för dig så att du kan ta dig genom vårdnadstvisten och få enskild vårdnad för ditt barn. Det är ett stort stöd men kom ihåg att du även kommer att behöva prata om vad du känner. Se till att du har en person att vända dig till för emotionellt stöd så att du får prata ut om det som sker under processen.

4. Undvik smutskastning.

Tala direkt med oss eller med personen som du får emotionellt stöd av när det blir känslomässigt jobbigt. Undvik att skicka arga meddelanden till den andra föräldern eller att tala vitt och brett om hur du upplever denna person. Detta kan då det dokumenteras användas emot dig i domstolen.

5. Ta reda på om du kan få rättshjälp.

Vi jobbar på ett effektivt sätt och spiller ingen tid. Om ditt ekonomiska underlag är lägre än 260 000 kronor per år så kan du få rättshjälp. Dessutom är det ju möjligt att du har den här typen av stöd som en del av din försäkring. Fråga oss gärna omkring detta om du behöver hjälp med att ta reda på vad för slags ekonomiskt stöd du eventuellt kan få för rättsprocessen för ensam vårdnad.

Kontakta oss

Ta kontakt med oss idag för att få juridisk rådgivning. En del enklare mejlfrågor kan vi besvara kostnadsfritt medan andra kan kräva ett möte. Vi kan även vara ditt juridiska ombud under hela vårdnadstvisten. Fyll i formuläret nedan eller ring oss på 010-641 05 99 så hjälper vi dig vidare!


Boka kostnadsfritt möte

Fyll i formuläret nedan för att boka ett möte med en av våra jurister.