Hur fungerar det om vårdnadshavaren är under 18 år?
I Sverige ska alla barn under 18 år stå under en eller två vuxna personers vårdnad. Normalt sett så är det ju de biologiska föräldrarna eller adoptivföräldrar som har vårdnaden. Det finns gemensam vårdnad såväl som enskild vårdnad, men vad händer när mamman är under 18 år?
Gravid under 18 år rättigheter
Grundregeln är att den som är förälder till barnet också är dess vårdnadshavare. Därmed spelar det alltså ingen roll om du är under 18 år när du får barn. Du blir per automatik barnets vårdnadshavare då du är mamma. Som pappa kan det i vissa fall vara så att du måste bevisa faderskapet för att få vårdnaden om barnet.
Den stora frågan rätt rättsligt rör inte själva vårdnaden utan mer det faktum att den som inte har fyllt 18 år ännu inte är myndig. Det går som regel inte att ingå avtal med ett barn, alltså med den som är under 18 år. Därmed får vi en unik situation när föräldrar som är under 18 år vill ha avtal om saker som gemensam eller enskild vårdnad.
Att ingå avtal som omyndig
Det kan alltså vara så att du trots att du är vårdnadshavare för ditt barn inte kan ingå avtal på egen hand för att du inte är myndig. Det behöver dock inte vara komplicerat. Du kan nämligen få dina föräldrars, eller din vårdnadshavares, samtycke till avtalet.
Detta är givetvis något vi kan hjälpa dig med då du behöver sluta avtal för ditt barn. Det rör sig om formaliteteter som krävs men som inte är svåra att ta hand om när vi hjälper dig. Dessutom ska du vara medveten om att det finns undantag till regeln om att barn inte kan ingå avtal på egen hand.
Om du är 16 år så får du till exempel själv disponera dina arbetsinkomster. Om du har ett eget hushåll så kan du även som 16-åring ingå avtal som gäller hushållet trots att du ännu inte är myndig.
Få gemensam vårdnad om barn som omyndig
Det sker förstås att omyndiga får barn i en ålder där vi fortsatt omnämner den som blir förälder som barn. Ta exemplet när ett par som är i 13-årsåldern får barn. I denna ålder kan man inte vara gift och därmed är det mamman som rent automatiskt blir ensam vårdnadshavare för barnet.
Om föräldrarna vill ha gemensam vårdnad om barnet så går det att registrera detta hos Skatteverket.
Rent praktiskt så blir det ju ofta så att unga vårdnadshavare får hjälp av sina egna vårdnadshavare för att ta hand om barn. Dessutom kan man vända sig till socialtjänsten i kommunen där man bor för att få hjälp och stöd.
Om det är så att de unga föräldrarna av olika skäl inte kan ta hand om vårdnaden av barnet så kan en domstol utse en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare. I detta fall kan det alltså bli så att vare sig mamma eller pappa till barnet är vårdnadshavare.
Förmyndare för barnet
Barnets förmyndare företräder barnet vad gäller beslut som rör ekonomi och egendom. Förmyndaren ska försvara barnets intressen med goda beslut vad gäller barnets tillgångar. Detta kan få särskild betydelse till exempel om ett litet barn ärver pengar som det givetvis inte själv kan förvalta.
När mamma och pappa till barnet inte själva är myndiga så kan de inte ha rollen som barnets förmyndare så som normalt sett sker när vi får barn efter 18-års ålder. Här måste rätten istället utse en förmyndare för barnet. Det är förmyndaren som kan agera rättsligt för ett barn vad gäller egendom och avtal.
När en förälder inte klarar av att sköta sitt barns ekonomi så kan tingsrätten utse en medförmyndare. Detta är något som kan bli aktuellt för en vårdnadshavare som är under 18 år. Det kan också bli aktuellt istället för att frånta en förälder förmyndarskapet.
För att tingsrätten ska kunna utse en medförmyndare så måste det först komma in en ansökan om detta från överförmyndarnämnden.
Om du har juridiska frågor som rör vårdnadshavare under 18 och förmyndarskap så går det bra att kontakta oss. Vi kan hjälpa dig med vägledning och även ta de rättsliga steg som kan krävas till exempel för att ingå avtal för vad du anser vara barnets bästa.
Kontakta oss
Ta kontakt med oss idag för att få juridisk rådgivning. En del enklare mejlfrågor kan vi besvara kostnadsfritt medan andra kan kräva ett möte. Vi kan även vara ditt juridiska ombud under hela vårdnadstvisten. Fyll i formuläret nedan eller ring oss på 010-641 05 99 så hjälper vi dig vidare!